Napenergia Plusz Program

Felújításokkal kapcsolatos kérdések

10. Villamos hálózat cseréje és teljesítmény bővítése a tervünk. A bővítés az új beépíthető konyhai gépeink miatt szükséges, amiket ugyancsak a támogatás keretein belül cserélnénk energiatakarékosabbakra. Ez így támogatható?

Hivatalos válasz: A rendelet 6. § értelmében támogatható "a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje" A tervezett munkálatok tehát támogathatók. Azonban csak a munkálatok elfogadottak, az áramszolgáltató felé fizetett hálózat fejlesztési hozzájárulás már nem. Életszerű komment: A villamos hálózat felújítása, bővítése elfogadható tevékenység. A villanyszerelő munkadíja és az anyagköltség is elszámolható. Azonban az áramszolgáltató felé fizetett hálózat fejlesztési hozzájárulás az nem, ami egyébként 32A-ig ingyenes.

Read More

9. Külső szigetelést és új nyílászárókat szeretnénk a házon, amiben élünk. Jelenleg nincs rajta semmi szigetelés. Fontos a támogatás szempontjából, h milyen vastag lesz szigetelés vagy hány rétegű az ablaküveg? Van bármi energetikai elvárás és ellenőrzés?

Hivatalos válasz: A rendelet 6. § értelmében támogatható "d) az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, e) a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása," A támogatási feltételek között nem szerepelnek technológiai előírások. Életszerű komment: Vedd figyelembe a saját pénztárcádat, elvárásaidat a hőtartásra vonatkozóan, ebbe a MÁK nem szól bele.

Read More

8. Van-e valamilyen munkadíj vagy anyagköltség ára vagy valamilyen tulajdonsága korlátozva? Napelemnél hallottam valamit.

Hivatalos válasz: Nincs ilyen tartalom a rendeletben, egyedül a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Életszerű komment: Nyilván nem szabad 1 millió Ft-os számlával igazolni 100 db tégla vásárlását, de a napelem kivételével nem vizsgálják a beszerzési árat. De még egyszer kihangsúlyozzuk, hogy legyen életszerű az ár!  

Read More

7. Fuvarköltséget el lehet-e számolni?

Hivatalos válasz: Házhozszállítás igénybevétele esetén a szállítási díj az „anyagköltség kategóriában” elszámolható, ha az anyagköltség beszerzésére vonatkozó számlában ez külön tételként szerepel. Külön számlán szereplő szállítási költséget/fuvardíjat nem lehet elszámolni. Életszerű komment: Tehát ugyanazon a számlán szerepeljen a megvásárolt tégla, és annak házhozszállítási költsége.

Read More

6. Azt értem, hogy ha már van teraszom, akkor azt felújíttathatom, de ha még nincs teraszom, annak építésére kapok-e támogatást?

Hivatalos válasz: Igen, mert a támogatott építési tevékenységeket a Rendelet 6. §-a sorolja fel, melyek többek között az alábbiak: ... terasz, loggia, erkély, előtető építése ... Életszerű komment: Tehát terasz esetében már szerepelhet a vállalkozói szerződésben és a számlákon az  „építés” kifejezés.

Read More

5. A kertben levő szerszámos házat elbontatnám és helyette építtetnék vagy vásárolnék egy új tárolót. Kaphatok-e támogatást?

Hivatalos válasz: A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása támogatható, építése nem. Életszerű komment: Egyik lehetőséged, hogy a vállalkozói szerződésben és a számlákon kizárólag a „felújítás” kifejezés legyen, „építés” pedig nem. A másik lehetőséged, hogy gépjárműtárolónak hívod a tárolót, mert azt már építhetsz. Nem kell autóméretű legyen, hiszen gépjármű a motorkerékpár is.

Read More

4. IKEÁ-ban vásárolt konyhabútor beépített gépekkel, vállalkozó által beépítve elszámolható? Az IKEÁ-ban a számla svéd bútorneveket (pl: METOD als. váz, Voxtorp 30x60 fióklap) tartalmaz, így elfogadható a számla?

Hivatalos válasz: Igen, a beépített bútorok elszámolhatóak, az említett anyagköltség megnevezések elfogadhatóak. Életszerű komment: Így nem kell az IKEÁt megkérni, hogy változtasson a számlázási rendszerén 🙂 A vállalkozói szerződésben pedig szerepeljen a „beépített bútor beépítése” kifejezés.  

Read More

3. Szeretnénk az egyik szoba bejáratát áthelyezni máshová, mert a jelenlegi ajtó helyére radiátor kerül majd. Az új ajtót és a bontási munkálatokat el tudom számolni?

Hivatalos válasz: A támogatott építési tevékenységeket a Rendelet 6. §-a sorolja fel és elfogadottnak listázza "a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását". Az ajtó tehát támogatható, azonban a bontási munkák nem számolhatók el a támogatás terhére. Életszerű válasz: Ne szerepeljen a szerződésben és a számlán „bontás” vagy „sitt elszállítása”, mert azt nem támogatják. Ezeknek a munkálatoknak a költségét "munkadíjként" számolják el. 

Read More

2. Kialakíthatok-e egy kisebb zuhanyzós fürdőt, ha már van a lakásban egy kádas?

Hivatalos válasz: A támogatott építési tevékenységeket a Rendelet 6. §-a sorolja fel és elfogadottnak listázza  a "fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel". Ön tehát nem hozhat létre a támogatás keretein belül egy második fürdőszobát a lakásban. Életszerű válasz: A rendelet viszont engedi a „szaniterek beépítését vagy cseréjét”. A szaniterek fürdőszobai termékek, valamint az odatartozó bútorok gyűjtőneve. Tehát beépíteni, cserélni zuhanykabint, mosdót, kádat stb. már lehet.

Read More

1. Mire lehet igénybe venni? Milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelhető a támogatás?

Hivatalos válasz: A támogatott építési tevékenységeket a Rendelet 6. §-a sorolja fel, melyek az alábbiak: • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje, • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel, • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló,…

Read More