Feltételek - hogyan, mikor...?

1. Mikortól él a lakásfelújítási támogatás és meddig vehető igénybe?

Hivatalos válasz: A lakásfelújítási támogatás 2021.01.01-n lépett életbe és 2022.12.31-ig vehető igénybe. Ez azt is jelenti, hogy a számlák keltének 2021.01.01. utáninak kell lennie, de maximum 2022.12.31. lehet. Életszerű komment: A munkálatok között lehetnek megszakítások, de ügyelj arra, hogy az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül add be az igénylésedet a MÁK felé.

Read More

5. Mennyi időm van a munkálatokra?

Hivatalos válasz: Ha önerőből történik a finanszírozás, akkor legkésőbb 2022.12.31-ig van lehetőség igényelni a támogatást és leadni az igényléshez a kifizetett számlákat. Ez azt jelenti, hogy minden munkálatot be kell fejezni és ki kell fizetni 2022.12.31-ig. Aki az otthonfelújítási hitelt is igénybe veszi, annak a felújítás számláit legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bank részére. Életszerű komment: Ha hitelt is igénybe akarsz venni, a hitel megkapásától számítva 1 éved van beadni a kérelmet. Hitelfelvételhez…

Read More

9. A felújítás történhet több részletben is vagy muszáj rövid időn belül mindent egyszerre elvégezni?

Hivatalos válasz: Akár több részletben is történhet a felújítás. A támogatás igénylésének szempontjából arra kell figyelni, hogy a legutolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig be kell adni az igénylést a MÁK-hoz. Életszerű komment: Azt sugallja a rendelet, hogy nem kell kapkodni. Bízunk benne, nem változtatják meg menet közben a feltételeket és nem fogy el a pénz.

Read More

12. Ellenőrzik, hogy jogszerűen vettem-e igénybe a támogatást? Ha igen, ki és mikor?

Hivatalos válasz: A támogatás igénybevételének jogszerűségét a Kincstár a Kormányhivatal bevonásával, legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult vizsgálni. Ha a Kincstár a Kormányhivatal által megküldött jegyzőkönyvben foglalt tények alapján megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatás kamattal növelt összegben történő visszafizetésére. Életszerű komment: Azt még nem lehet tudni, hogy az igénylők hány százalékánál lesz helyszíni szemle, amint lesznek tapasztalatok, beszámolunk róla.

Read More

7. Hogyan történik a kérelmek elbírálása?

Hivatalos válasz: A Kincstár a támogatás elbírálását a kérelmek beérkezésének sorrendjében dolgozza fel. A kérelmek elbírálására a Kincstárhoz történő beérkezést követően 30 nap áll a Kincstár rendelkezésére. Az eljárási folyamatban egyetlen alkalommal van mód hiánypótlásra, amelynek teljesítésére 30 napja van az igénylőnek. Amennyiben a Kincstár a beérkezett adatok alapján az elbírálást követően jóváhagyja a támogatási összeget, akkor erről az ügyfelet egy támogatói okiratban tájékoztatja és a támogatás összegét az igénylő belföldi – a kérelemben megadott – bankszámlájára utalja 5 napon…

Read More

DUBA ÉS TÁRSAI Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
Cégjegyzékszám: 06-09-007149
Adószám: 12562493-1-06
Székhely: 6726 Szeged, Bérkert u. 35

Kapcsolat
E-mail: info@lakas-felujitas-tamogatas.hu
Tel: 30/278-2511