Számlák és elszámolásuk

22. Elfogadható számla friss vállalkozótól is vagy olyantól, aki most vette fel tevékenységi körébe a számlázott munkakört?

Hivatalos válasz: A vállalkozásnak meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak, tevékenységi körében szerepelnie kell a számlán szereplő tételek mindegyikének. Ezen felül nincs megkötés a vállalkozás létrejöttének időpontjára. Életszerű komment: Erre nincs megkötés, de arra figyelj, hogy tevékenységi körei között mindenképpen szerepelnie a számlázott tevékenységnek valamint, hogy szerepel-e az építőipari kivitelező vállalkozások listájában. Azt tanácsoljuk, hogy leinformált, megbízható szakemberekkel dolgozz, ha van lehetőséged, akkor ajánlások alapján.

Read More

21. A számlán ugyanakkora összegnek kell szerepelnie, mint a szerződésben? Mi történik, ha a vállalkozói szerződésben megfogalmazott munkadíj a munkálatok végére akár pozitív, akár negatív irányban megváltozik?

Hivatalos válasz: A rendelet ennyit mond: A szerződéseknek részletesen meg kell határozniuk a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat és azok díját - amennyiben a szükséges anyagokat is a vállalkozó biztosítja az igénylő részére, akkor anyagköltség és vállalkozói díj szerinti bontásban. A szerződésen szereplő és a számlázott tételeknek tehát meg kell egyezniük. Életszerű komment: Tehát olyan szerződést kell a végén leadni, ami összhangban van a számlákon szereplő tételekkel.

Read More

15. Számlázhat-e munkadíjat nekem az a cég, ahol én vagy közeli hozzátartozóm alkalmazásban van?

Hivatalos válasz: Ha te kéred a támogatást, akkor nem, ezt tiltja a rendelet. A felújítási tevékenységet végző vállalkozó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója, valamint ha az építési munkálatokat gazdálkodó szervezet (pl. kft) végzi, akkor az igénylő vagy közeli hozzátartozója a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal, nem lehet tisztségviselője és nem lehet munkavállalója. Életszerű komment: Ne kockáztass, egyszerűbb egy másik céget keresni, aki szerződni és számlázni fog!

Read More

13. 2022 nyarán fogom beadni a támogatásra a kérelmet, de a számláim 2021-esek. El fogják fogadni?

Hivatalos válasz: Igen, annyi a kikötés, hogy a legutolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig be kell adni az igénylést a MÁK-hoz. Életszerű komment: Vegyél egy doboz festéket a kérelem beadása előtt. Így a legutolsó számlád és a kérelem beadása között kevesebb, mint 60 nap lesz, és már rendben is vagy.

Read More